Hanmudo stage Uden

Op vrijdagmiddag vertrokken Iris, Willem, Thijs en ikzelf met de auto naar Uden om daar de dan-examens te bekijken. Alhoewel we later vertrokken dan gepland, kwamen we ruim voor zes uur aan bij de Chön-Ji-Kwan dojang te Uden, waar we een volle zaal betraden. Er waren maar liefst 22 kandidaten die een poging waagden het examen te voltooien, plus een veelvoud aan examenpartners, vrienden, familie en andere geïnteresseerden.

Het examen begon met individueel de nak sul voor alle kandidaten, waarna overgegaan werd op bepaalde series afhankelijk van de graduatie van de examinandi. Hoewel het algemene niveau naar inziens van deze witte bander dubieus was, zaten er een aantal indrukwekkende uitschieters tussen: met name de verdedigingstechnieken met tie voor het Master examen was bewonderenswaardig. Na afloop van het examen vertrokken we rond half elf na 4,5 uur stilzitten een ietwat vermoeid maar begeesterd terug richting Bilthoven.

Na een iets te korte nachtrust de volgende ochtend weer richting Uden vertrokken, wederom later dan gepland, maar we hadden ruim voldoende aan de +/- 180 seconden speling voor het begin van de les. Het seminar trok op zaterdag een zeer fatsoenlijk aantal Hanmudoka’s aan, waaronder bekenden Henk en Josho die team EMA kwamen versterken. Helaas belette Iris’ keel haar echter meer te doen dan kijken, notities maken en vragen stellen vanaf de zijlijn.

Na het aangroeten waren de eerste onderdelen van de dag een stukje HMD filosofie waarbij de nadruk lag op doelgerichtheid, een open geest en optimisme, valbreken, bang kwan sul son, bang kwan sul bal, en een warming up (niet noodzakelijkerwijs in die volgorde). Hierbij wees Dr. Kimm ons nadrukkelijk op het belang van een goed drievoudig ritme waardoor het overzetten van kracht via schouders, buik en heupen gemakkelijker loopt.

Na de lunchpauze werd de groep gesplitst in dangraadhouders versus bruine band en lager. Dr. Kimm ontfermde zich over deze laatste groep van lager gegradueerden en de meeste mensen die vrijdag op examen waren gegaan om de basis nog eens goed uit te leggen: 45 graden hoeken, son mok sul en yuk son mok sul werden uitvoerig behandeld. Hierna begaven we ons naar de andere zaal waar Frans van Boxtel ons combinaties van verschillende son mok sul liet oefenen, waarmee de eerste dag beëindigd werd.

Zondagochtend begon vroeger dan gewenst, maar gelukkig konden we later vertrekken dan de dag er voor. Gezien we ruim op tijd waren op zaterdag, planden we onze vertrektijd dusdanig in dat we slechts een half minuutje voor half elf binnen kwamen, waarna het ons toch lukte omgekleed en al op tijd op de mat te staan, deze keer een Thijs armer en een Iris rijker.

De ochtend begon wederom met warming up, nak sul en infinity blocks, waarbij we het ritme nog eens extra goed konden oefenen. De rest van het ochtendprogramma werd dit keer verzorgd door Frans van Boxtel, die ons de son mok sul en yuk son mok sul liet doorlopen, gevolgd door een begin van de oht sul. De middagtraining werd verzorgd door Rob Plasmans, die ons een zeer leerzame les voorschotelde over een tiental variaties aan afmaak technieken, gevolgd door verdedigingen tegen verwurgingen. We arriveerden weer in de hoofdzaal op het moment dat de dangraadhouders hun vormen liepen. Dit gaf ons de gelegenheid mentaal nog even de voorgaande technieken te herhalen. Het laatste uur besteedden we aan gezamenlijk verdedigingen tegen hoeken en duwen. Afgesloten werd met 70 minuten aan uitreikingen van twintig diploma’s aan de examinandi van vrijdag, wat mooi was om te zien, en uitreikingen van certificaten van deelname aan de seminar en bevoegdheidscertificaten aan leraren, en bevoegdheidscertificaten aan scholen, wat iets minder interessant was.

Al met al was het een zeer leerzaam en leuk weekend, en kijk ik al uit naar het volgende seminar. Hopelijk tot dan.

Daniël

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *