Geslaagden Dim Mak examen

Op zondag 10 december heeft Arne Evers uit Odijk zijn gele band Kyusho Jitsu behaald. Het examen werd afgenomen op het hoofdkwartier van Dim Mak Europe in Oirschot. Onder leiding van 5de dan Dim Mak Louk Franken moest Arne beginnen met het beantwoorden van theorievragen. Na deze vragen moest hij 5 technieken laten zien met het thema dat voor de gele band geldt. Ricky van Rijn en Willem Enoch (beiden instructeur in opleiding bij Dim Mak Europe) hebben donderdag 7 december examen gedaan voor de oranje band. Ook hun examen begon met enkele theorie vragen opgevolgd door 5 technieken met het thema van oranje en daarnaast nog technieken met het thema van geel. De examens zagen er goed uit en iedereen is voor de volgende graad geslaagd.

Kyusho Jitsu is een Japanse vechtkunst, afgeleid van het Chinese Dim Mak, waarin de opbouw van de zenuwen binnen het menselijk lichaam centraal staan. De beoefenaar wordt onder andere geleerd hoe meridianen lopen en waar drukpunten (zenuwpunten) liggen. Het theoretisch gedeelte baseert zich zowel op westerse als op oosterse theorieën, waarbij per graad steeds andere thema’s behandeld worden. Gele band leert het gebruik van zenuwbanen en meridianen inclusief de verschillen en overeenkomsten hiertussen. De focus ligt op de ligging van meridianen op de bovenarmen. Bij oranje wordt onder andere het Yin Yang principe (tegengesteld) behandeld en worden de meridianen op de benen verteld.

Kyusho Jitsu is vanwege de vele theoretische onderleggingen een aanvulling op de bestaande martial arts. Bij Enoch Martial Arts wordt op dit moment Kyusho Jitsu dan ook als zodanig meegenomen bij het Hanmudo, maar is zeker ook te gebruiken binnen het taekwondo. Enoch Martial Arts is als erkende school aangesloten bij Dim Mak Europe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *