Hanmudo examen

Op zondag 7 februari was er in de Irenezaal in Bunnik het Hanmudo examen van sportschool Enoch Martial Arts.


Hanmudo is in Nederland nog een relatief onbekende sport. Hanmudo is echter wereldwijd in opmars. Vrij vertaald betekent Hanmudo “Koreaanse zelfverdediging”. Dit zelfverdedigingssysteem omhelst veel facetten vanuit verschillende Martial Arts, waaronder Taekwondo, Judo, Hapkido, Kuk Sool, Bi Sool. Een van de kenmerken van Hanmudo is de gestructureerde opbouw waardoor het een gemakkelijk systeem is om aan te leren. Je leert steeds series 12 technieken met 1 thema. Deze series staan vast en worden overal in de wereld op dezelfde manier beoefend.

De examen kandidaten moesten voor hun examen verschillende van deze themaseries laten zien. Er waren twee examen kandidaten die op gingen voor de gele band. Zij moesten 5 series correct kunnen demonstreren. Daarnaast was er één kandidaat die op ging voor de oranje band. Hij moest alle series voor geel en de serie voor oranje kennen. Alle kandidaten moesten ook nog 1 vorm laten zien.

Het examen werd afgenomen door hoofdtrainer van Enoch Martial Arts; Iris Wagenaar. Tevens had de directeur van Hanmudo Nederland, de heer van Workum, tijd vrij gemaakt om bij deze examens aanwezig te zijn. Een teken van de grote betrokkenheid van de directeur en de organisatie van Hanmudo Nederland. Dit maakte de examens toch wel extra speciaal.

De heer van Workum vergezeld door diens assistent en rechterhand; de heer de Ronde en door trainer Willem Enoch.

De vierkoppige examencommissie startte het examen door het aangroeten. De examenkandidaten moesten de groet kunnen uitvoeren en daarnaast uitleg kunnen geven van de betekenis van het groeten. Vervolgens werden de valbreek-technieken door de examenkandidaten uitgevoerd. Deze valbreek-technieken vormen een cruciaal element binnen het Hanmudo. Ze dienen als bescherming voor jezelf wanneer je op de grond valt. Omdat ‘de eigen veiligheid’ het centrale thema vormt van het Hanmudo wordt er veel aandacht besteed aan de valbreek-technieken.

De volgende series hebben als thema handtechnieken (zoals stoten), voettechnieken (zoals trappen) en polsklem-technieken. Deze series moest iedere kandidaat kunnen uitvoeren met een aanvalspartner. Voor de oranje band wordt deze reeks aan themaseries aangevuld door een extra serie voorwaartse kleding aanvallen die gepareerd worden met worpen. Uiteindelijk demonstreerde iedereen nog de vorm.Het examen vergde veel van de examenkandidaten. Na zeker twee uur hard werken zat het examen er op. Na beraad was de examencommissie het er unaniem over eens; de examenkandidaten waren allen geslaagd. Voordat zij het verlossende woord brachten, gaven de heer van Workum en Iris Wagenaar eerst nog feedback aan de kandidaten.

Maar het resultaat was prima;

Benjamin Brenny en Thijs Krijger slaagden voor de gele band, Dick Abma slaagde voor de oranje band. Deze drie heren trainen al geruime tijd Hanmudo bij Enoch Martial Arts in Bunnik en Odijk. De prestaties van deze heren werden dan ook zeker onderschreven door de directeur van Hanmudo Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *