Hosinsul

Hosinsul betekent vrij vertaald zelfverdediging (Ho is verdedigen, Sin is lichaam, sul is techniek). Het is net als alle onderdelen 1 van de 5 facetten binnen Taekwondo. Hosinsul wordt binnen Taekwondo vaak gezien als het ondergeschoven kindje, terwijl het wel een wezenlijk onderdeel maakt van het totaalpakket dat het Taekwondo is. Hosinsul wordt op verschillende niveaus aangeboden, maar voor de zwarte band eisen gelden de volgende richtlijnen.

Voor eerste dan moet je 12 technieken laten zien waarbij je door je partner vast gepakt wordt en dan bevrijdingstechnieken moet laten zien, verplicht gevolgd door een Taekwondo techniek, bijvoorbeeld een trap of een stoot. De eerste acht aanvalstechnieken zijn door de TBN vast gesteld.

Voor tweede dan moet je jezelf verdedigen tegen 12 stokaanvallen waarbij ook hierbij de countertechniek verplicht Taekwondo technieken behoren te zijn.

Voor derde dan bestaan de aanvallen uit 12 aanvallen met mes en voor vierde dan bestaat het onderdeel hosinsul uit 10 technieken vanuit het eerste dan pakket, 10 technieken uit het tweede dan pakket gevolgd door 10 technieken uit het derde dan pakket.