Drukpunten

Het gebruik van drukpunten is een onderdeel binnen het Hapkido. Vertaald in het Koreaans heet dit onderdeel ‘’Hyol do bup’’.

Wat zijn drukpunten?

Drukpunten kunnen uitgelegd worden volgens de westerse geneeskunde (neurologie) maar ook via de oosterse geneeskunde (acupunctuur).

Volgens de neurologie zijn drukpunten plaatsen waar de zenuwen bij elkaar komen of uit elkaar gaan. Maar ook waar de zenuw vlak onder de huidoppervlakte komt of waar de zenuw een bot kruist.
Bij de oosterse benadering zijn het de acupunctuurpunten, deze punten worden verbonden door meredianen welke ook wel energiebanen worden genoemd.

Waarom drukpunten gebruiken in Hapkido?

Drukpunten worden gebruikt in Hapkido omdat men met behulp van de drukpunten de aanvaller na manupilatie ervan in een gewenste lichamelijke houding kan dwingen. Zo kunnen de Hapkido technieken makkelijker uitgevoerd worden. Door de drukpunten te gebruiken kunnen de bestaande Hapkido technieken meer effect hebben. Wanneer de punten op de juiste manier, in de juiste volgorde gemanipuleerd worden kan het zelfs een knock out veroorzaken, zodat de aanvaller tijdelijk geheel uitgeschakeld is. Met andere woorden met het gebruikmaken van drukpunten kunnen bestaande Hapkido technieken naar een hoger niveau gebracht worden.

Hoe drukpunten in de Hapkido te gebruiken.

De punten kunnen gemanipuleerd worden door een stoot, trap of een druk of bijvoorbeeld door het vastpakken van een lichaamsdeel van de aanvaller. Het is van belang, wanneer er meerdere drukpunten in een verdediging gebruikt worden, deze in een bepaalde volgorde te gebruiken. Op welke manier het drukpunt te stimuleren bijvoorbeeld de raakrichting is ook bepalend voor het resultaat. Deze kennis stamt af van het Chinese Dim Mak waar later het Japanse Kyusho Jitsu uit is ontstaan.

Enoch Martial Arts en drukpunten.

Bij Enoch Martial Arts wordt ook lesgegeven in Hapkido technieken die aangevuld worden met het gebruik van drukpunten. Het trainen met de drukpunten is niet geheel zonder gevaar. Echter wanneer de drukpunten in de les gemanipuleerd worden, kunnen deze ook gerestored (hersteld) worden door de trainers. De gevorderde leerlingen krijgen ook les in het gebruik van drukpunten. Beginners in het Hapkido kunnen apart lessen volgen in Kyusho Jitsu.

Trainers Ricky van Rijn en Willem Enoch geven ook les in Kyusho Jitsu en trainen dit op regelmatige basis. Willem Enoch is instructor Kyusho Jitsu en is erkend door Dim Mak Europe.