Stapsparring

Het onderdeel stap sparring heeft een belangrijke plaats in de didactiek van het taekwondo. Voor iedere graduatie zijn er “nieuwe” oefeningen.

Met name de beginnende Taekwondoka kan een hoop leer trekken uit deze oefenvormen. Door middel van het regelmatig beoefenen van deze technieken, zowel alleen als met een partner, leert men een gevoel voor timing, precisie en gevechtsafstand kweken. Tevens worden vele technieken geoefend in een realistische situatie, waarbij één van de twee taekwondoka’s aanvalt en de andere verdedigt, dan wel een counter-techniek maakt.

Naast de eerder genoemde vaardigheden wordt krachtige techniek getraind, alsmede balans, souplesse en stabiliteit.

Eénstapsparring – ilbo Taeryon – wordt (net als twee- en driestapsparring) met een partner uitgevoerd. De ene persoon valt aan, veelal met een directe stoot (of meerdere trappen of stoten bij de twee en driestap technieken) terwijl de ander hierop een verdediging maakt. De afweer kan met de hand, de voet en zelfs gesprongen worden gedaan. Na de verdediging komt er altijd een tegenaanval, zodat de kans op een vervolgaanval wordt ontnomen en de aanvaller wordt uitgeschakeld. De staptechnieken worden geoefend zonder met elkaar contact te maken.

Richtlijnen zijn:

  • Nauwkeurigheid
  • Evenwicht
  • Beheersing
  • Afstand
  • Snelheid

Partneroefeningen dragen ook bij aan zelfbeheersing, coördinatie en respect. Het doel van de staptechnieken is om op een bepaald aantal aanvallen verschillende verdedigingen te oefenen. Door deze oefeningen in de trainingen regelmatig te herhalen, wordt het op de duur een automatisme. Tijdens het sparren (gecontroleerd vechten) zal dit automatisme het inzicht in de aanval en de verdediging vergroten en de benodigde reactietijd verkleinen. Hierdoor wordt de kans om de aanval goed te verdedigen en over te nemen aanzienlijk groter. Dit is vooral van belang in situaties die men niet onder controle heeft.