Hanmudo seminar

verslag dag 1 – Tjeerd van Zijl –

11 oktober was het dan zo ver, met onze Hanmudo club Enoch Martial Arts gingen wij in totaal met negen leden naar het internationale Hanmudo seminar in Oss. We vertrokken in de middag naar onze accommodatie waar we met alle negen leden het weekend gingen overnachten onder leiding van Iris en Willem.

Het speciale aan dit seminar was dat de Zuid Koreaanse grondlegger van deze sport, Dojunim Dr. He- Young Kimm, helemaal uit Amerika was gekomen om vrijdagavond dan-examens (zwarte band) af te nemen en zaterdag & zondag aan verschillende scholen les te kunnen geven.
Op dit internationale evenement waren er scholen aanwezig uit Amerika, Italië, Zwitserland en Engeland. Alle onderdelen binnen het Hanmudo werden behandeld en Dr. He-Young Kimm werd ondersteund door meester Frans van Boxtel.
Het was echt een zeer leerzaam & gezellig trainingsweekend en zaterdagavond zijn we met de gehele internationale groep naar de chinees geweest.
We kijken met zijn alle uit naar het volgende seminar in Zwitserland!

verslag dag 2 – Rick van Rijn –
Zondag 13 Oktober 2013, Seminar Han Mu Do te Uden

Thema: Ranking Techniques

De tweede dag begon de training om 10.30 en werd de warming-up gedaan door Hamza, vanwege dat hij volgens de Dojunim de meest ‘happy’ persoon was. Hierna werd de focus gelegd op het aspect three rhytm movement en deze toe te passen op technieken als de stoot- en traptechnieken. Er werd een verdeling gemaakt van de keub graden en dangraadhouders, de keub graden werden door Rob Plasmans begeleid we gingen de serie voor verdediging tegen mestechnieken oefenen, dit was erg leuk en leerzaam. We hebben onderling ook gewisseld en getraind met anderen hanmudoka’s uit Nederland, Zwitserland, Italië en Engeland wat het een leuk internationaal tintje gaf en erg leuk was om mee samen te trainen. Vooral het trainen met anderen hogere en lagere keub graden krikt je niveau erg omhoog, zo niet dat je zelf wat leert of dat je geconfronteerd wordt met je woordkeuze om iets uit te leggen. Na de middag break hebben we onder leiding van Frans van Boxtel de vormen behandeld en deze ook gelopen met partners waardoor je min of meer gedwongen wordt om de vorm goed te lopen en je techniek goed te maken. Na een wedstrijd welke groep van 5 het beste synchroon kon lopen gingen we door naar de applicatie technieken van de polsklem technieken, dit was heerlijk om te doen. Hierbij werd er weer gewisseld van partner en konden we onze technische vaardigheden met andere partners testen. Daarna werden alle graden weer bij elkaar geroepen en werd er een stuk filosofie uitgelegd door de Dojunim wat zeer interessant was en zeer belangrijk in het begrip voor je techniek en achtergrond van het hanmudo systeem. Wat erg leuk blijft is dat het lied A-Ri-Rang blijft terugkomen op de stages, waarbij het een uitdaging is om een vorm te lopen op het lied en deze binnen deze tijd te lopen en precies uit te komen.
Hierna werd er opgesteld en werden na het afgroeten de certificaten uitgedeeld voor de scholen, instructeurs, deelnemers van de seminar en uiteraard de diploma’s van de behaalde examens. Erg leuk was dat er een 5e dan werd behaald wat ook erg mooi was om te zien.

Ik kan niet anders zeggen dat het erg leerzaam was en we een hoop mensen ook hebben leren kennen wat het allemaal tot een mooi geheel maakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *