Zwarte banden

Op zaterdag 25 juni was er in Woubrugge het regionale Zwarte Band Taekwondo examen. Dit examen wordt afgelegd om de Eerste Dan (Zwarte Band) of Eerste Poom (Jeugd Zwarte Band; voor kinderen t/m 14 jaar) te behalen. Het examen voor Eerste Dan wordt niet meer op de eigen Taekwondo school afgenomen. De examenkandidaten moesten voor een examencommissie van hogere dangraadhouders verschijnen. Na jaren van hard trainen deden drie leden van Taekwondo school Enoch Martial Arts (EMA) uit Bunnik en Odijk hieraan mee.Voor het eerst lag het lot van de examenkandidaten niet langer in de handen van de leraren van EMA. Ashwin van der Vlugt (11 jaar), Sebastiaan van Zaanen (30 jaar) en Ainhoa Gogorza Gondra (26 jaar) waren de kandidaten die opgingen.
Voor een (Jeugd) Zwarte Band examen dient men verschillende onderdelen te laten zien: Taeguks (Stijlvormen), Ilbo Taeryon (Partneroefening), Hosinsul (Zelfverdediging), Kyrugi (Sparren) en Gyek-Pa (Breektest). Naast deze praktijkonderdelen is er ook nog een theorie examen.

Aswhin uit Werkhoven was met zijn 11 jaar de jongste kandidaat die opging die dag. Aan zijn overtuiging en kracht was echter niet te zien dat hij pas 11 jaar is. De examencommissie was zodanig onder indruk dat hij geslaagd is voor zijn Eerste Poom; de Jeugd Zwarte Band. Sebastiaan, tevens assistent-leraar bij Enoch Martial Arts, wist ook de examencommissie te overtuigen. Ook hij slaagde voor zijn Zwarte Band met een prachtig examen.
Ondanks de inzet van Ainhoa was de examencommissie niet overtuigd genoeg van haar prestaties. Zij zal in december een herkansing afleggen waarbij zij slechts twee onderdelen opnieuw hoeft te doen. Uiteraard een grote teleurstelling voor zowel Ainhoa en de trainers, maar er is een groot vertrouwen in haar.

Het behalen van de Jeugd Zwarte Band voor Ashwin is voor Enoch Martial Arts ook een bijzondere prestatie. Ashwin traint al Taekwondo sinds de oprichting van EMA in 2005. Dat maakt Ashwin de eerste en de jongste Taekwondoka die vanaf witte band is opgeleid door het lerarenteam van Enoch Martial Arts.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar de inzet van examenpartners; Brian, Daniël, Remco en Sandra. Zonder hen hadden de kandidaten geen examen kunnen doen. Zij hebben veel van hun eigen vrije tijd opgegeven door maandenlang meerdere keren per week met de kandidaten te oefenen.

Op de foto van links naar rechts; Iris (Trainer), Daniël, Sebastiaan, Ainhoa, Remco (gehurkt), Brian (Partner en tevens Trainer), Ashwin, Willem (Hoofdtrainer), Sandra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *