Principes

Hapkido is gebaseerd op de volgende drie basis principes:

hwa Nonresistance

Non-Resistance of “Hwa” vrij vertaald geen weerstand

won Circle principle

Circular Motion of “Won” vrij vertaald cirkel beweging

yu The Water/Flexible principle

Water Principe of “Yu” vrij vertaald water principe

Geen weerstand (Hwa)

Bij dit principe gaat het om het bieden van weinig of geen weerstand tegen de aanval van je tegenstander. Als je tegenstander duwt trek je, als hij trekt dan duw je, enz. Beweeg mee met de bewegingen van je tegenstander in plaats van je te verzetten en profiteer hiervan tijdens je tegenaanval. Je kunt de aanval van je tegenstander afbuigen en zijn kracht overnemen in je tegenaanval door middel van een stoot, trap of worp.

Cirkel beweging (Won)

Bij dit principe gaat het om het omzetten van een rechte aanval in een cirkel beweging om zodoende de kracht van de aanval te versplinteren. De cirkel beweging kan ook gebruikt worden om uit een greep van je tegenstander te ontsnappen of om een worp, stoot of trap te versnellen en te versterken.

Water Principe (Yu)

Bij dit principe moet je denken aan een rots in het water, het water biedt geen weerstand en stroomt rond de rots, denk hierbij aan de twee eerste principes van hapkido. Daarnaast zal de rots uiteindelijk afbrokkelen doordat het water continu rond de rots blijft stromen. Anders gezegd, een constante aanval op het zwakste punt van je tegenstander zal deze uiteindelijk doen bezwijken.