Ricky slaagt voor zwarte band

Op zaterdag 17 december 2016 waren er in Vianen de half jaarlijkse zwarte band examens. Ricky van Rijn ging op voor zijn eerste dan zwarte band Taekwondo. Bij deze examens kijkt een driekoppige jury of de kandidaat klaar is om de zwarte band te mogen dragen.

Het examen bestaat uit 1 theoretisch onderdeel en 5 praktijk onderdelen. Alle onderdelen moeten met een voldoende beoordeeld worden om te kunnen slagen. Het examen begon voor elke kandidaat met het theorie gedeelte. Ricky begon daarna in de eerste groep met de praktijk onderdelen. Zenuwachtig maar geconcentreerd begon hij met de stijlvormen, de taeguks. Voor het examen moest Ricky drie vormen laten zien, 8, de verplichte vorm voor zwarte band, 5, de eigen gekozen vorm en 6, de vorm die door de examencommissie gekozen werd. De vormen zagen er goed uit en met goed gevoel kon Ricky zich voorbereiden op de volgende twee onderdelen.

Deze onderdelen bestonden uit een technische partner oefening met zijn partner Jules, 1 stapsparring en uit het onderdeel hosinsul, zelfverdediging. Bij 1 stap sparring is het van belang de uit te voeren technieken zo krachtig en goed mogelijk uit te voeren. Timing, concentratie en precisie worden met dit onderdeel getoond. Bij zelfverdediging word je door je partner vast gepakt en moet je jezelf verdedigen. Beide onderdelen zagen er erg goed uit en vol vertrouwen kon Ricky zich voorbereiden op het onderdeel sparren.

Bij sparren is het van belang dat je laat zien dat je kan een taekwondo gevecht kan uitvoeren, aanval counter verschillende technieken, inzet, conditie en doorzettingsvermogen zijn hier hele belangrijke factoren. Met hele mooie punten, waaronder een paar hoofdtreffers, ronde Ricky een goede partij af. Het laatste onderdeel waren de breektesten. 3 Planken moeten gebroken worden. De eerste techniek wordt door de examencommissie gekozen, daarna moeten er twee planken gebroken worden. Zonder enige moeite brak Ricky alle planken en met een alles verlossende kreet ronde hij dit onderdeel en daarmee zijn examen af.

Het lange en spannende wachten op de uitslag was begonnen. Nadat andere kandidaten hun examen hadden afgelegd was de uitslag eindelijk daar. Anderhalf jaar hard trainen werd beloond met de zwarte band, eerste dan, een mooie prestatie.

De leraren van EMA feliciteren Ricky van Rijn met het behalen van de zwarte band.

One Comment on “Ricky slaagt voor zwarte band”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *